Novi Vinodolski

Novi Vinodolski smješten je na jugoistočnom dijelu Primorsko-goranske županije ispod blago spuštenih obronaka šumovite Kapele, pokraj plodne Vinodolske doline, uz razvedenu obalu Podvelebitskog kanala.
facebook
Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Zagon kroz povijest

U prvoj četvrtini XVII. stoljeća pred najezdom Turaka, doselile su se u ove krajeve porodice koje nose prezimena: Tomići, Rubčići, Jovanovići, Peričići, Deranje i Baričevići. Predaja govori da su se ove porodice u općoj seobi bile naselile na područje oko Smokvice, ali su im Frankopani dodijelili bolje zemljište zapadno od Ledenica, a za vrijeme njihove vlasti bili su im goniči mula koje su prenosile sol, ulje  i vino u Ogulin, Karlovac i Ozalj, a odatle žitarice u primorje.

slika1
Donji Zagon čini jedno, istoimeno selo, nastalo između Ledenica, Novog i Gradine. Tu žive porodice istih prezimena kao i u Gornjem Zagonu i porodica Baričevići. Donji Zagon  ima zajedničku crkvu Sv. Antona sagrađenu 1901. godine i zajedničko groblje. 1014. godine sagrađena je zgrada zaslika2 župni ured, u kojoj je 1920. otvorena i osnovna škola.

U ovom selu nije toliko izražena pojava raseljavanja kao u drugim zaobalnim selima. Donji i Gornji zagon pripada katastarskoj općini Novi.

Iz knjige  "Dvjesta godina Osnovne škole Novi Vinodolski", Novi, 1986.

zakrpaj to logo

Sponzorstva i donacije

pogledaj

Ugovori

pogledaj

Prijevremeni izbori za zastupnike u Hrvatski sabor 2016.


opširnije

Zahtjevi, obrasci

pogledaj

Prostorni planovi

pogledaj

Grad Novi Vinodolski

Trg Vinodolskog zakona 1
51250  Novi Vinodolski
Tel. (051) 554 360
OIB: 40046437733

                                      Tel. brojevi gradske uprave

135-god-turizma

Plan grada

pogledaj

joomla 1.7 Artur Erceg d.o.o. Davor Bačić
2012 © novi-vinodolski.hr
web Artur Erceg d.o.o. / Davor Bačić