Jedriličarski klub BURIN

Objavljeno 10. svibnja 2012.

 Povijest “Burina”

Grupa pomorački orijentiranih Novljana 1952. godine utemeljila je Pomorsko brodarsko društvo »Burin« u Novom Vinodolskom u separeu gostionice Šamanić, ispričao nam je kapetan Miljenko Žanić, povodom pedeset godina rada kluba obilježenih uspjesima, ali i mnogim teškoćama

slika1Jedra su se stoljećima inatila refulima bure Velebitskog i Vinodolskog kanala. Bile to ilirske, liburnske, mletačke galije, uskočki leuti ili teretni jedrenjaci, trabakuli, bracere, bragoci, logeri i drugi, rado su sušili umorna jedra u miru novljanske luke ili pak uvala koje su više puta život značile, kao što su Čardak, Teplo i Dumboka. Ipak, sjećanja sežu do bracera »Zora« i »Vinodol« porodice Antić, »Ana« vlasništvo Sokolića i Zoričića, »Majka Božja« Kriškovića, Šebalja i Baričevića te bijelih randi šajkaša Piškulića, Majolija, Antića, Rogića, Dominisa, Babića, Kriškovića, Deranja, Toljana, Barana i drugih.
Među njima, dičile su novljanski porat tridesetih godina športski kuteri porodica Pexider Srića – Deča, Straznicki, Koščec, Havliček i Mažuranić, među kojima su se visinom jarbola izdvajali krstaš »Vladimir« koji je 1945. godine pod imenom »Levant« zaplovio u floti Jedriličarskog kluba »Galeb« iz Kostrene i barkasa sa dva jarbola »Novigrad« obitelji Mažuranić. Tek 1952. godine grupa rijetkih pomorački orijentiranih Novljana utemeljuje Pomorsko brodarsko društvo »Burin« u Novom Vinodolskom u separeu gostionice Šamanić uz prisustvo članova JK »Val« iz Crikvenice – kaže kapetan duge plovidbe, član Predsjedništva JK – YC »Burin«, koji je bio i predsjednik kluba – Miljenko Žanić, govoreći o pedesetoj godišnjici toga kluba, koja se obilježava ove godine.

slika2Miljenko Žanić kaže da je iz Očevidnika brodica Lučke ispostave Novi Vinodolski vidljivo da su iz radionice PBD »Burin« i majstorske ruke Drage Žanića između 1952. i 1961. godine izašle sportske jedrilice tipa »Šljuka« (Snipe): »Nevera« oznake NO 13, vlasništvo Drage Žanića, »Liganj« oznake NO 48, vlasništvo Srećka Kabalina, »Venera« oznake NO 55, vlasništvo Nikole Mudrovčića i »Bibica«, oznake NO 69 vlasništvo Davida Sokolića. Tu je flotu krasila i predvodila jedrilica tipa »Stela« (Star) »Roko« oznake NO 10 u vlasništvu pokojnog Franka Kriškovića, koji je u momentu osnivanja društva kao i pok. Fabijan Sokolić jedrio na »pasari na jedra«.

Krstaši donijeli 250 pokala
slika3Od osnivača kluba danas su živi i još uvijek aktivni Drago Žanić i Srećko Kabalin, koji je uz Nikicu Mudrovčića, dodaje Miljenko Žanić, godinama spajao funkciju turističkog djelatnika i jedriličara te je zaslužan za kontinuitet održavanja regata i očuvanja tradicije jedrenja.
Šezdesetih godina prošlog stoljeća, tada mladi jedriličari počinju nabavljati jedrilice, mahom Šljuke, među kojima se pamte pok. Josip Jeraj, Branko Šikić, pok. Marko Doričić, pok. Milan Krišković, pok. Igor Piškulić, Miljenko Žanić, Milan Šikić, Josip Gojković i pok. Ludvig Mažuranić. Oni su tada mnoge mlade Novljane učili jedrenju i savladavanju jedriličarskih pomorskih vještina, a pod zastavom PBD »Burina« jedrili su na mnogim regatama.

od 1982. do 2001. godine
slika4Jedriličarsko društvo – Yacht Club »Burin« ponovo je obnovljeno i registrirano, odnosno usklađeno s tadašnjim propisima 1982. godine, inicijativom grupe građana i prvog počasnog predsjednika kluba Juana Herberta Binga, čijom donacijom su kupljene prve četiri jedrilice tipa »Optimist«. Dobrovoljnim radom članstva sagrađena je flota od osam »Optimista« te proširena jedrilicama tipa Kadet, Europa i Laser. Danas klub ima novu flotu jedrilica »Optimist«, dok za JD – YC »Burin« uspješno jedre krstaši u vlasništvu Miljenka Žanića, Branka Blaževića, Tomislava Ježića, Silvana Šamanića i Drage Bugarina.
Upravo su posade krstaša podarile klubu zbirku od 250 pokala osvojenih na regatama u zemlji i inozemstvu. Među mnogim pobjedama treba izdvojiti osvojene naslove državnog prvaka Jugoslavije i Hrvatske 1989. i 1993. što je osvojio Miljenko Žanić te srebrnih medalja na držanim prvenstvima što je ponovo osvojio Miljenko Žanić 1988. i 1990. godine. Tome treba još pribrojiti i niz osvojenih prvih mjesta na prestižnim natjecanjima kao što su »Austria Cup«, »Croatia Cup«,»Liburnia Cup«, »Coppa d’ autunno« i drugih. Posadu trofejnih krstaša »Vila« i »Vila 2« te »Linn II« uglavnom su činili Miljenko Žanić, kormilar, Ronald Žanić, Miljenko Sokolić, Danko Blažević, Branko Blažević, Velimir Duranović, Izidor Toljan, Franjo Piškulić, Robert Žmikić, Branko Butković, Dario Kabalin i drugi. Predsjednici kluba bili su Srećko Kabalin, Miljenko Žanić i Branko Blažević, sada je predsjednik Ronald Žanić. Miljenko Žanić je obnašao i dužnost predsjednika Hrvatskog jedriličarskog saveza od 1996. do 2001. godine, upravo kao delegat JD – YC »Burina« iz Novog Vinodolskog.

Klub bez članarine

slika5Trenutno je u klubu dvadesetak djece za klasu Optimist. Klub ne naplaćuje članarinu.
– Govoreći danas o pedesetogodišnjici kluba, možemo reći da nismo zadovoljni trenutnom situacijom u klubu iz razloga što je klub pojavom lučkih uprava izgubio izvorne prihode, što se drastično odražava na rad kluba. To znači, ističe Miljenko Žanić, član današnjeg Predsjedništva kluba, da smo onemogućeni u nabavci jedrilica i opreme koja je relativno skupa i onemogućeni smo s djecom odlaziti na regate koje se odvijaju diljem Hrvatske. Upravo zbog toga za primjer imamo dva jedriličara u Optimistima koji jedre na regati JK »Val« iz Crikvenice. Natjecateljski kontinuitet smo unatoč tome uspjeli zadržati u krstašima, koji okupljaju aktivne jedriličare u najboljoj životnoj dobi, od kojih mi stariji, kaže Miljenko Žanić, očekujemo da preuzmu sve aktivnosti kluba. U natjecateljskom dijelu s krstašima koji su u privatnom vlasništvu, postižemo dobre rezultate. Klupskih prostorija nemamo, osim skladišta u kojem držimo sedam jedrilica tipa Optimist, dok Laseri čekaju nove jarbole i jedra. Zadržali smo i kontinuitet održavanja Novljanske regate i regate Velebitskog kanala, uz veliki angažman članstva, jer za ukupne aktivnosti kluba proračunski smo predviđeni s trideset tisuća kuna. Pedesetogodišnjicu kluba obilježit ćemo skromno i radno, s obzirom na mogućnosti. Odradili smo regatu malih jedrilica Optimist, i uz regatu krstaša 24. i 25. kolovoza, upriličit ćemo jedriličarsku noć »Burina«. Najesen ćemo održati svečanu sjednicu i pokušati naći prikladan prostor da građanima pokažemo svu silu pehara i medalja osvojenih tijekom djelovanja kluba i ako nađemo sponzora, želja nam je da izdamo malu fotomonografiju kluba – zaključio je Miljenko Žanić

 

Mira KRAJNOVIĆ ZELJAK,
Primorski Novi list,
kolovoz,2002.

 

Multimedija

Kalendar događanja

Zadnje objave