Košarkaški klub VINODOL

Objavljeno 10. svibnja 2012.

KOŠARKAŠKI KLUB «VINODOL» NOVI VINODOLSKI

Lokvica 2, NOVI VINODOLSKI

Telefon 0912443369, 091 245 9701

Predsjednik kluba: Zoran Krišković
MB 1712837 Žiro račun 2325004-1101042283

MINI BASKET – ŠKOLA KOŠARKE
Voditelj programa: Zoran Krišković

Košarkaški klub «Vinodol» Novi Vinodolski, koji vuče svoju povijest još iz 1974. godine, motiviran potrebom da novim naraštajima, ljubiteljima košarke omogući rast i razvoj u sportskom okruženju na parketima Novog obnovio je svoj rad koncem 2002. godine. Početak je bio mukotrpan, sa nedostatnim financijskim sredstvima, bez potrebne opreme i uz uvjet korištenja dvorane osnovne škole «Ivan Mažuranić». Vlastitom angažiranošću uspjeli smo putem donatora nabaviti dvije garniture dresova, trenerke, te lopte. Većina igrača, članova kluba, su ujedno i članovi školskog kluba «Delfin» kojeg trenira isti trener, a troškove trenera, isključivo, snosi košarkaški klub «Vinodol».
Djeca su kroz Školski klub «Delfin» postigla zavidne rezultate na prvenstvu županijskih osnovnih škola u školskoj godini 2002/2003. godini, te u konkurenciji tridesetak škola osvojili odlično drugo mjesto. Na turniru Morčići 2003. generacija 89. i mlađa u konkurenciji 16 ekipa iz naše i Istarske županije bila je također druga.

Klub se takmiči u kadetskoj ligi Primorsko-goranske županije-Grupa B. Nakon odigrane 4 prvenstvene utakmice zabilježio je četiri pobjede te se nalazi na prvom mjestu. Cilj je i dalje nastaviti sa započetim radom i to kroz dva aspekta:

–          sportske amaterske aktivnosti mladih putem škole MINI BASKET

–          organizacija i sudjelovanje na županijskim državnim i međunarodnim natjecanjima

S obzirom da Klub posjeduje pomične mini koševe kojima se regulira visina obruča, ukazala se prilika da se u rad Kluba uključe i mlađe generacije odnosno uzrast učenika i učenica od I. do IV. razreda. Na taj način djeci pružili mogućnost da se kroz program MINI BASKETA upoznaju i zavole čari košarkaške igre već u ranijoj dobi.
CILJEVI

Cilj nam je privući što više male djece u Klub kako bismo sutra mogli popuniti mlađu kadetsku, kadetsku i juniorsku ekipu, te napraviti kvantitativni i kvalitativni pomak u bavljenju sportom, odnosno košarkom na području Grada Novog Vinodolskog. Nas taj način osigurali bismo i omogućili djeci još jednu priliku više za bavljenje sportom kao aktivnosti koja djeci pruža zdravi život, odmiče ih od poroka, uči ih disciplini i radu.
POPULACIJA

Obuhvaćeni bi bili učenici i učenice od I. do IV. razreda, podijeljeni u dvije grupe (mladi i stariji). Predviđa se uključivanje 40 – 50 polaznika.
OBJEKTI

Program obuke odvijat će se najčešće u dvorani OŠ Ivan Mažuranić a ponekad na otvorenom košarkaškom igralištu. U programu MINI BASKETA koristiti će se mini lopte (30 kom), vijače, i rekvizite iz školske dvorane (strunjače, švedske ljestve, švedski sanduk, švedska klupa). Termini obuke bi bili 3 x tjedno po 1,5 sat. Treninge bi vodio stručni voditelj.
PLAN I PROGRAM RADA
Plan MINI BASKETA je razvijanje motoričkih sposobnosti kao što su: bazična snaga, osnovna brzina, osnovna koordinacija, opća izdržljivost, agilnost, ravnoteža. Gore navedene sposobnosti razvijati ćemo upravo putem onih rekvizita sa vježbama određenog sadržaja i lakšeg intenziteta. Također je Plan upoznati djecu sa osnovnim tehničkim i taktičkim vještinama košarkaša. Plan će se realizirati kroz dolje navedeni Program. Naglasak će biti na vježbama dodavanja lopte hvatanja lopte, driblinga i šuta a u vježbama bez lopte radit će se na košarkaškom stavu i tehnici trčanja.

O košarkaškom klubu «Vinodol»

Grupa mladića predvođeni Velimirom Piškulićem, Šoštarić Zlatkom, Fedorom Mudrovčić, Blažević Brankom pokrenuli su 1974. godine inicijativu prema tadašnjem Upravnom odboru NK «Vinodol» za osnivanjem košarkaškog kluba «Vinodol» u okviru Sportskog društva «Vinodol» koji je tada djelovao u Novom Vinodolskom. Inicijativa je naišla na razumijevanje, te je koncem 1974. godine formiran košarkaški klub «Vinodol» koji je trenirao u Domu kulture uz trenera Maričić Mira.

slika1
Na godišnjoj Skupštini NK «Vinodol» 26.04.1975. izabran je upravni odbor Kluba sa predsjednikom Gajom Petrovićem i tajnikom Miloradom Kalanjem.

Klub je počeo sa takmičenjima u prvoj polovici 1975. godine, odigranom prvom prijateljskom utakmicom sa košarkaškim klubom iz Kraljevice u Kraljevici. Prvu prvenstvenu utakmicu klub je odigrao u Fužinama 20.04.1975. godine. Igralo se u gostima jer Novi nije imao košarkaško igralište. Potreba za sportskim terenom inicirala je gradnju košarkaškog igrališta koncem srpnja mjeseca 1975. godine. U šestom kolu u Rijeci protiv momčadi «Velebita» uslijedila je prva pobjeda. Volja i rad, prvenstveno košarkaša, rezultirala je osvojenim trećim mjestom u Primorsko-goranskoj regiji 1977. godine i uključenje juniorske ekipe u zimsko općinsko prvenstvo Rijeke.

1980. godine završena je izgradnja dvorane i Klub počinje sa svojim radom u prostorima dvorane, a 1981.godine, nakon nekoliko godina osrednjih rezultata, Klub osvaja prvo mjesto u Primorsko-goransko-ličkoj  regiji,  a na kvalifikacijama za ulazak u hrvatsku ligu-zapad prvo mjesto i ulazi u viši rang natjecanja. U osmom mjesecu 1984. godine organizira i prvi međunarodni trofej Donsa ekipama iz Hrvatske Njemačke i SAD-a. 1985. godine Klub ima tri ekipe, seniorsku sa 16 igrača, juniorsku sa 15 igrača i pionirsku sa dvadesetak igrača. 1988. godine u Kraljevici pobjedom nad KK «Belišće» plasirali su se u zajedničku hrvatsku ligu, ali zbog velikih financijskih troškova koja je ova liga inicirala odustali su od daljih kvalifikacijskih utakmica i zadržali se u hrvatskoj ligi -Zapad.Klub je financiran organiziranjem tombola, novljanskih noći i slično, te uz pomoć tadašnjih radnih organizacija iz Novog.

Velika uloga kluba je u odgoju mladeži, promicanju imena Novog Vinodolskog i van granica ondašnje države, te angažiranje na izgradnji sportskih terena i pratećih objekata. Ratna zbivanja koja su odvela većinu košarkaša na ratište, te sve teža ekonomska situacija, uvjetovala su daje Klub 1991-92. godine prestao sa svojim daljim takmičenjima i zamro sa aktivnostima.
Današnja mladež, ljubitelji košarke našli su se u situaciji da ne mogu trenirati u svom Novom, nego moraju svoj sportski duh ostavljati na parketima crikveničke dvorane. Upravo u želji da našim novim naraštajima za rast i razvoj u sportskom okruženju, pomognuti punim razumijevanjem starih košarkaša, ravnatelja naše škole i Poglavarstvom Grada, pokrenula se ova inicijativa za ponovnim osnivanjem košarkaškog kluba «Vinodol», koja će nastojati ukazano povjerenje opravdati.

Ponovno osnivanje Kluba – Osnivačka skupština 2002. godine

Osnivačka skupština je održana dana 05.11.2002. godine sa početkom u 19,00 sati u vijećnici Grada Novi Vinodolski. Članovi inicijativnog odbora bili su: Tanja Komadina, Boris Pilepić, Tami Sokolić, Devčić Želimir, Matijević Sergej, Krišković Zoran, Klapan Sime Joso, Deleut Enis, Maričić Miroslav, Kalanj Milorad, Butković Branko i Silvano Šamanić koji su na svom sastanku dana 21.10.2002. godine donijeli Odluku o sazivanju osnivačke skupštine košarkaškog kluba, s obzirom da je klub koji je djelovao u Novom Vinodolskom brisan iz Registra, a da je kroz košarkaške školske aktivnosti primijećeno da je jedan veliki broj učenika zainteresiran za košarku. To je dalo poticaj bivšim košarkašima i zaljubljenicima u košarku da osnuju inicijativni odbor i sazovu osnivačku skupštinu.

Skupština je donesla Odluku o osnivanju Košarkaškog Kluba «Vinodol», usvojila statut Kluba, a za   predsjednika Košarkaškog kluba «Vinodol» imenovala Zorana Kriškovića. U Izvršni odbor ušli su: Krišković Zoran, Šamanić Silvano, Komadina Tanja, Uršić Drago, Devčić Želimir, Deleut Enis, Tot Krunoslav, Butković Branko i Žanić Ronald. Dopredsjednik je postao Silvano Šamanić, a tajnik Kluba Tanja Komadina. U Nadzorni odbor imenovani su: Dejan Kraljić, Joso Šime Klapan i Sergej Matijević.
Uloge trenera Košarkaškog kluba «Vinodol» prihvatio se Boris Pilepić.

Što kažu o sebi

Košarkaški klub «Vinodol» Novi Vinodolski je novoosnovani klub na području Grada Novi Vinodolski čiji je cilj afirmacija ovog sporta među novim naraštajima našeg malog mjesta. Članovi našeg kluba su ujedno i članovi školskog kluba «Delfin» osnovne škole Ivan Mažuranić u Novom Vinodolskom, koja kroz klub «Delfin» aktivno sudjeluju u prvenstvu županijskih osnovnih škola, te samim time promiču naš Grad i našu Županiju na nivou Republike Hrvatske.

Želja nam je stvoriti mlade generacije koje će i dalje vršiti promidžbu ovog sporta, bez obzira da li kroz školska ili klupska takmičenja. Upravo iz navedenih razloga pristupili smo organizaciji «MINI BASKET», škole košarke za najmlađe osnovnoškolce. Za navedeni program prijavili smo kandidaturu Primorsko-goranskoj županiji na natječaju za financiranje projekata i programa za zadovoljavanje javnih potreba na području kulture, sporta i tehničke kulture, te zaključili ugovor za sredstva koja smo namjenski utrošili za nabavku opreme za djecu škole košarke. Iako smo imali odlaskom trenera kratku stagnaciju u intenzivnom radu kluba, u smislu da su djecu do dolasku novog trenera trenirali članovi kluba i zaljubljenici u košarku, uspjeli smo se aktivno uključiti u kadetsku ligu i juniorsku ligu koja nadolazi.

U trošenju financijskih sredstava Kluba nastojimo se ponašati vrlo racionalno, odnosno prijevoz djece na utakmice vrše roditelji, nagrade za turnire pribavljamo putem sponzora kao i eventualno neku drugu opremu. Ove godine nabavili smo dodatnu opremu za male i velike košarkaše (lopte, dresove i si.), a planiramo postaviti mini koševe, te postojeću tablu na vanjskom igralištu, koja je napukla i dotrajala zamijeniti novom.

Povrh navedenog uključili smo se vlastitim snagama u organizaciji «ulične košarke», a sve u okviru programa obilježavanja dana mjesta Novi Vinodolski, odnosno 01. svibnja.

 

Povijest Kluba 1974.-1984.

Najveće zasluge za osnivanje i djelovanje Košarkaški klub može zahvaliti dugoj i plodnoj sportskoj aktivnosti nogometnog kluba koji je odgojio veliki niz sportaša od kojih su upravo bivši nogometaši ili funkcioneri nogomet­nog kluba prihvatili obavezu pokretanja jedne nove sportske aktivnosti u Novom. Veliki uspjesi jugoslavenske košarke, posebno uspjesi sedam­desetih godina, utjecali su da i mladi Novoga zavole ovu li­jepu i dinamičnu igru. Stupovi i koševi počeli su nicati na raznim mjestima u Novom, a na malom betonskom platou ispred Vatrogasnog doma, moralo se čekati u redu da se loptu ubaci u improvizirani koš. Sve ovo uvjetovalo je potrebu osnivanja kluba, koji će okupi­ti ove poklonike košarke i početi sa organiziranom aktivnošću.

OSNIVANJE KLUBA I POČETAK TAKMIČENJA

slika2Grupa mladića, predvođeni Blažević Brankom i Piškulić Velimirom, sve češće su zahtjevali da se pitanje osnivanja kluba sta­vi na dnevni red U.O. Nogometnog kluba. Upravni odbor N.K«, “Vinodola” prihvatio je inicijativu i sugla­sio se sa  potrebom osnivanja kluba, pa je krajem 1974.g. for­miran inicijativni odbor, čiji je zadatak bio stvoriti uv­jete za  osnivanje kluba. U inicijativni odbor ušli su Pišku­lić V., Maričić M. , Šoštarić Z. , Mudrovčić, Blažević B. , Piškulić V.II, Kalanj M. i Maričić B.

Ispitana je mogućnost uključivanja u takmičenje i kada se saznalo da se klub može početi takmičiti u Zonskoj ligi već u mjesecu travnju 1975.g. povećana je aktivnost inicijativnog odbora, da se pravovremeno osiguraju svi uvjeti neophodni za registraciju kluba. U prosincu 1974.g., organizirana su dva sastanka sa zaintere­siranim mladićima i dogovoren je početak priprema za prvu tak­mičarsku sezonu kluba.

Niz problema pojavilo se na samom početku aktivnosti. Pitanje igrališta bilo je ipak najteže. Nakon konzultacija sa Košarkaškim savezom općine Rijeka, do­nijet je zaključak da se klub uključi u takmičenje i da prvi dio takmičenja sve utakmice gostuje. Potajna nada svih članova inicijativnog odbora bila je, da će do drugog dijela takmičenja klub ipak nekako doći do odgovarajućeg igrališta. Najteži problem bio je za izvjesno vrijeme riješen. Trebalo je sada riješiti pitanje terena za trening i osoba koja će ruko­voditi treningom.

Vodeći računa o uvijek prisutnoj nestašici financijskih sredstava u sportskim organizacijama, na svim sastancima inicija­tivnog odbora zacrtana je potreba maksimalne štednje i racionalnog korištenja svakog dinara, koji se namjeni klubu.

Zbog spomenutog zaključka, odlučeno je da se pitanje trenera riješi između članova inicijativnog odbora, koji će to radi­ti na volonterskoj osnovi. Od budućih igrača, zaključeno je, tražiti će se da za trening koriste svoju opremu, a opremu za utakmice koju će nabaviti klub, biti će dužni sami održa­vati. Treniranje igrača preuzeo je Maričić Miro, a treninzi su organizirani u sali Doma kulture. Izradili smo konstrukcije za koševe i te konstrukcije prila­godili uvjetima sale doma. Table za koševe također smo sami izradili, dok smo koševe i mrežice kupili. Uz ogromne napore ipak su stvoreni najminimalniji uvjeti za organizirano bavljenje košarkom. Na dogovorima sa igračima zacrtani su i ciljevi društvene i sportske aktivnosti kluba.

Okupljanje mladih ljudi, organizirano treniranje u cilju po­boljšanja fizičke spreme svakog omladinca, pravilno usmje­ravanje razvoja mladih ljudi, gajenje drugarstva i prijatelj­stva, zaključili smo, biti će osnovni ciljevi u radu kluba. Kao i svim sportašima, želja će nam uvijek biti, postići što bolje sportske rezultate, ostvariti što bolji plasman, ali jednoglasno je zaključeno, ovo želje nikada ne smiju biti primarni i jedini cilj postojanja kluba. Kako se u ovih l0 godina djelovanja kluba radilo o vrlo pri­mjernim mladim ljudima, možemo danas sa ponosom reći, da se aktivnost kluba odvijala u potpunosti prema programu, zacrta­nom u prvim danima rada.

 

DJELOVANJE KLUBA U 1975. GODINI

Prvi trening igrača organizirali smo 26.2.1975.g. i njemu je prisustvovalo 17 igrača. Na slijedećim treninzima broj zainteresiranih mladića je ras­tao, tako da je na trećem treningu već bilo prisutno dvadesetčetvorica igrača. Ukupno, u pripremnom djelu, tj. na 19 treninga koliko smo ih održali, prodefiliralo je tridesetčetiri mladića, od kojih su dvadesetorica nastavila sa aktivnošću i u drugom dijelu prvenstva.

Treninzi su se redali, a želja da se ogledamo sa nekim klu­bom, iz dana u dan je rasla da bi konačno organizirali prvu utakmicu. Gostovali smo u Kraljevici 24.3.197.g i izgubili rezultatom 92:51.Drugu utakmicu odigrali smo također sa Kraljevicom 2.4.1975.g i tu izgubili sa rezultatom 67:40.Treću utakmicu odigrali smo u Otočcu 15.4.1975.g.i tu izgu­bili rezultatom 88:42.

Na redovnoj sjednici odbora Zonske lige, održanoj 14.4.1975.g., kojoj je prisustvovao kao predstavnik “Vinodola” Kalanj M., donesena je odluka da se takmičenje zonske lige održi u dvije grupe: istok i zapad.”Vinodol” je svrstan u ligu istok, sa klubovima “Bajer” iz Fužina, “Bulevard” iz Rijeke, “Sloga” iz Otočca, “Velebit” iz Rijeke te Škrljevom, Crikvenicom i Rabom. Privremeno je izvršena i registracija 23 igrača. Prvu prvenstvenu utakmicu “Vinodol” je odigrao u Fužinama 20.4.1975.g. i izgubio rezultatom 74:48.

Godišnja skupština N.K. “Vinodola” održana je 26.4.1975.g. Na ovoj skupštini donesen je zaključak da klub preraste u Sportsko društvo, izabran je i prvi Upravni odbor košarkaškog klu­ba. Na godišnjoj skupštini zaključeno je, da će se ubrzo os­novati i rukometni klub a naglašena je potreba većeg angažiranja oko izgradnje igrališta. Upravni odbor košarkaškog kluba izabrao je na svojoj prvoj sjednici rukovodstvo kluba. Za predsjednika izabran je jed­noglasno Petrović ing. Gajo, a za tajnika Milorad Kalanj. Aktivnost Kluba usmjerena je i na izgradnju igrališta, koje se ubrzo počelo i graditi.

U takmičarskom dijelu, “Vinodol” je redao utakmice ali i poraze. Neuspjesi na sportskom polju nisu nas obeshrabrili. Mla­dići su redovito i disciplinirano trenirali, još više zavolili košarku, postali prijatelji i izvan terena.U šestom kolu u Rijeci uspjeli smo pobijediti momčad “Velebi­ta”, da bi u sedmom kolu, nakon burne utakmice, pobijedili i Škrljevo. Bili su to prvi takmičarski uspjesi košarkaškog kluba “Vinodol”.

U mjesecu svibnju primili smo obavijest Košarkaškog saveza Hrvatske o održavanju stručnog trenerskog košarkaškog semina­ra na Badiji od 17..-30.6.1975.g. kojem je prisustvovao Maričić Miroslav. Bila je to naša prva akcija školovanja vlas­titog kadra.Pripreme za jesenji dio prvenstva otpočeli smo 14.7.1975.g., treninge smo održavali na igralištu Đačkog doma “Anke Pađen”. Iako nije bilo propisanih dimenzija, igralište je ipak pru­žalo bolje uvjete za treninge nego je to bio slučaj u sali Doma kulture. U drugom dijelu do početka prvenstva, održali smo 21 trening, a trenirali smo 3 puta tjedno.

Aktivnost oko izgradnje igrališta trajala je tokom cijelog prvog dijela prvenstva a nastavljena u pauzi prvenstva. Igralište je završeno krajem srpnja 1975.g.a mi smo početkom kolovoza izgradili linije, uredili konstrukcije, izradili utege i ubrzo otpočeli sa treninzima na novom igralištu propisa­nih dimenzija. Bila je to, nakon dugog vremena, jedna velika pobjeda novljanskog sporta. Zahvaljujući zalaganju rukovodstva Sportskog društva, Mjesne zajednice, Šumarije Novi, poduzeća “Ivanj”, službi Skupštine općine Crikvenica, naš san na početku prvenstva postao je stvarnost.

Prvu trening utakmicu na novom igralištu odigrali smo sa ekipom Crikvenice, 28.8,1975.g. i izgubili rezultatom 87:71. Osim nekoliko trening utakmica organizirali smo i finale jugoslavenskog košarkaškog kupa za Riječku regiju. Učestvovale su ekipe Kraljevice, Zameta, Kantride i Vinodola.  Pobjednik je bila ekipa Zameta.Jesenji dio prvenstva počeo je 7.9.1975-g«, U takmičenju nis­mo imali većih uspjeha. Iako smo sve utakmice igrali u Novom, za samo dvije uspjeli smo zabilježiti pobjedu i od ukupno 8 ekipa u našoj grupi, plasirali smo se na šesto mjesto.

Iako nismo posebno analizirali takmičenje, naš plasman u prvoj godini takmičenja bio je odraz stvarne vrijednosti eki­pe. Početkom prvenstva i nismo više mogli očekivati.

DJELOVANJE KLUBA U 1976. GODINI

Sa jednakim žarom i puni entuzijazma krenuli smo i 1976.g. u pripreme za novu takmičarsku sezonu. Treninge je vodio Maričić Miro koji je ujedno bio i prvi trener momčadi. Nismo očekivali velike rezultate ali smo vjerovali da će nam 1976.g donijeti više takmičarskih uspjeha. No ni u 1976.oj godini ne možemo se pohvaliti nekim većim rezultatima. Dobrom poznavaocu košarke to će svakako biti jasno. Mi smo počeli takmičenje sa jednom generacijom igrača, koji su ko­šarku počeli igrati prekasno, pa nam takmičarske ambicije u početku nisu mogle biti ni u kom slučaju velike. U prvenstvu smo zauzeli pretposljednje 7. mjesto sa ukupno 8 bodova, tj. sa četiri dobivene utakmice od ukupno 14 odigra­nih. Objektivno ovo je i bio naš domet. No svakako ne smije se zanemariti i činjenica da smo u ovoj godini ipak ostvarili od­ređeni napredak. Daleko ravnopravnije nosili smo se sa svim sudionicima takmičenja, a skoro sve utakmice izgubili smo vrlo tijesnim rezultatom. Ovo govori da smo u određenom smislu, igrački ipak napredovali. I uprava i igrači, slobodno mogu re­ći, bili su zadovoljni postignutim.

U 1976.godini, u redovno takmičenje pored KK Crikvenice, KK “Bajera”, KK Raba, KK “Sloge”, Škrljeva, KK “Kvarnera”, uključio se i novoformirani klub KK “Lošinj”. U pripremnom periodu pred takmičenje u proljeće i jesen, su­djelovali smo na dva turnira. Prvi je bio u Škrljevu povodom dana oslobođenja Škrljeva, a drugi dvokružni u Crikvenici i Rijeci. U proljetnom i jesenjem djelu prvenstva, putovali smo na dva gostovanja uglavnom vlastitim vozilima. Na gostovanje u Rab i Lošinj putovali smo autobusom, te smo ova putovanja organizi­rali kao izlet za ostale članove UO i navijače. Razgledali smo zajednički Rab i Mali Lošinj, odigrali utakmicu i poslije utakmice upriličili kraće izlete po otocima. Iako smo se sa oba gostovanja vratili poraženi, neuspjeh na sportskom polju nije umanjio sve one lijepe utiske, stečene na oba ova gosto­vanja. Posebno se svima učesnicima putovanja dojmio posjet groblju žrtvama fašističkog terora u Kamporu na otoku Rabu.
Poprilično poteškoća imali smo sa igralištem i svim potrebnim rekvizitima, ali kroz nekoliko radnih akcija i ovu problematiku, riješili smo na zadovoljavajući način, Na kraju takmičar­ske godine za rastanak upriličili smo, o vlastitom trošku, jednu skromnu zakusku gdje smo uz pjesmu i zabavu na neki način zaključili našu aktivnost u 1976. godini.

DJELOVANJE KLUBA. U 1977. GODINI
Pripreme za novu takmičarsku sezonu, počeli smo sredinom mjeseca veljače. Na Plenumu klubova, došlo je do izvjesnih orga­nizacionih izmjena u sistemu takmičenja. Klubovi su teritori­jalno podijeljeni u tri lige i to: Primorsko-goranska regija, Riječka regija i Istarska regija. Od klubova iz 1976.g., u takmičenju novoformirane Primorsko-goranske regije, uključu­ju se “Zlatni otok” iz Krka, dok je preostalih 7 klubova, os­talo iz starog sastava lige. Pobjednik natjecanja u 1976.g. KK “Lošinj”, takmičio se ove godine u novoformiranoj Istar­skoj regiji.
U pripremni period ušli smo uglavnom sa istim igračima, koji su bili okosnica momčadi u 1976.g. Za razliku od 1976.g., ovu takmičarsku godinu za ekipu “Vinodola”, nastupilo je 15 igra­ča. Treniranje i vođenje ekipe, povjereno je i dalje Maričić Miru, Sa svim klubovima imali smo vrlo prisne i prijateljske odnose. Posebno bih ovdje htio spomenuti ekipu “Bajera”. Kroz košarku, upoznali smo se i sprijateljili sa mladićima iz Fužina, pa smo pored prvenstvenih utakmica upriličili nekoliko prijateljskih susreta. I ove godine, pozvani smo također na turnir povodom dana oslo­bođenja Škrljeva, a sudjelovali smo i na turniru povodom dana oslobođenja Krka.
U takmičenju Primorsko-goranske regije, ostvarili smo daleko bolje rezultate nego prethodnih godina. U konačnom poretku zauzeli smo treće mjesto iza ekipa Raba i Crikvenice. Za os­vojeno treće mjesto, pripao je našoj ekipi mali pehar Košar­kaškog saveza Rijeka i 13 brončanih medalja. U vitrini kluba, ovaj pehar i medalje trajno će nas sjećati na naš prvi uspjeh u redovnom takmičenju. Lijep uspjeh postigao je i naš igrač Petrović Oleg, koji je sa 368 postignutih koševa ili prosječno 28-31 koš po utakmici, bio prvi strijelac Primorsko-goranske regije« Od 14 utakmica, 8 smo riješili u svoju korist. Po bro­ju datih koševa u Primorsko-goranskoj regiji, ekipa “Vinodola” je bila 5. dok je iza Raba, ekipa sa najmanjim brojem prim­ljenih koševa. Ovaj uspjeh u takmičenju, došao je kao plod ozbiljnog rada kroz posljednje dvije godine, a objektivno ovo je bio i najveći domet tadašnje ekipe “Vinodola”.
U drugom dijelu ove takmičarske godine, naša ekipa odigrala je svoje utakmice na novom košarkaškom igralištu. Bio je to još jedan veliki dar sportašima Novoga. Aktivnost rukometnog i košarkaškog kluba, mogla se sada odvijati potpuno odvojeno na dva sportska terena. Iako će za potpuno uređenje igrališta, bi­ti potrebna još znatna sredstva, klubovima su osigurani odlič­ni uvjeti za rad. Po završetku redovnog takmičenja Primorsko-goranske regije., a na osnovu ranije zacrtane politike, odlučili smo uključiti na­šu juniorsku ekipu u zimsko juniorsko općinsko prvenstvo Ri­jeke. Juniorska ekipa trenirala je pod rukovodstvom igrača iz seniorske ekipe, ali zbog nedovoljno kvalitetnog i stručnog rada, rezultati su u potpunosti izostali.
I tokom ove takmičarske godine na gostovanja smo putovali vlastitim vozilima, da bi na gostovanje u Rab i Krk organizirali izlet za članove UO i navijače, I ova putovanja bila su dobro organizirana i u potpunosti uspjela. Sve utakmice ju­niorske ekipe, odigrane su u Rijeci.Za prijevoz koristili smo uglavnom redovne autobusne linije, a povremeno i vlastita vozila.

DJELOVANJE KLUBA U 1978. GODINI

Juniorsko prvenstvo trajalo je do pred početak seniorskog prvenstva 1978.g. Pripremom seniorske ekipe, rukovodio je Maričić Miro, kojemu je pomagao Mudrovčić Fedor.

Igrački oslabljeni u redovnom takmičenju Primorsko-goranske regije, naša ekipa zauzela je četvrto mjesto, što se s obzirom na navedene okolnosti ne može ocijeniti kao neuspjeh. Rezultatski nismo ostvarili očekivani plasman, ali aktivnošću i nadas­ve sportskom borbom i ponašanjem svih članova kluba, možemo biti zadovoljni.

I ove 1978.g. učestvovali smo na sada već tradicionalnom turniru povodom dana oslobođenja Škrljeva, a “Vinodol” je uz “Go­ranina” iz Delnica i “Crikvenice” bio učesnik i turnira povo­dom dana oslobođenja Crikvenice. Aktivnost članova UO u ovoj godini, kretala se uglavnom kao i prethodne 1977. Aktivno je u radu sudjelovalo prosječno 6 do 8 već provjerenih članova. Svakako, rješavali smo i sve tekuće probleme, koji su se javljali tokom takmičenja juniorske i seniorske ekipe. Umjesto ekipe Raba u 1978.g., u Primorsko-goranskoj regiji, natjecala se novoosnovana ekipa “Plaški” iz Plaškog.

Po završetku takmičenja organizirali smo dvodnevni izlet za Poreč, koji je bio dobro organiziran i koji je u potpunosti uspio. Pored Igrača na izlet su putovali članovi UO i navijači, ali jasno na vlastiti trošak. Naša namjera je bila da se u prijateljskom susretu ogledamo sa ekipom “Poreča”. Iako je utakmica već bila dogovorena, ekipa “Poreča” u posljednji čas otkazala je susret, zbog zauzetosti igrališta.

DJELOVANJE KLUBA U 1979. GODINI

Na godišnjoj Skupštini S.D. “Vinodol” izabran je novi Upravni odbor K.K. “Vinodol”. Upravni odbor sačinjavaju slijedeći drugovi:            Petrović Gajo, Kalanj Milorad, Sokolić Tami, Tatalović Milutin, Mudrovčić Fedor, Maričić Branko, Maričić Miroslav, Piškulić Velimir, Blažević Branko, Polić Danijel, Šoštarić Željko, Sokolić Joso i Tonković Teo. Na konstituirajućoj sjednici novoizabranog Upravnog odbora održanog dana 23.3.l977. za predsjednika kluba izabran je ponovno Petrović Gajo, za potpredsjednika Sokolić Tami, za tajnika Kalanj Milorad i za blagajnika Tatalović Milutin.

Pripreme za takmičenje otpočeli smo mjesec dana prije početka samog takmičenja. Sistem takmičenja nije se promijenio pa se naš klub nastavio takmičiti u Primorsko-goranskoj ligi. Uz postojeće klubove iz prethodne takmičarske sezone KK “Škrljevo” KK “Zlatni otok”-Krk, KK “Partizan”-Plaški, KK “Otočac”, KK “Bajer”-Fužine, osnovani su i uključeni u takmičenje naše lige klubovi “Lič” iz Liča i “Mol” iz Ličkog Osika. KK “Crikvenica” kao prvoplasirana ekipa iz prethodne godine plasirala se u Hrvatsku ligu – zapad.

Iako smo bili svjesni da će 1979.g.u rezultatskom pogledu biti objektivno skromnija od prethodne dvije godine vjerovali smo ipak da ćemo na kraju prvenstva ostvariti plasman negdje u sredini prvenstvene tablice. Dvije pobjede ostvarene počet­kom prvenstva nagovijestile su ovu mogućnost, ali u utakmica­ma odigranim kasnije nismo ostvarili rezultate, koji bi nam omogućili bolji plasman od pretposljednjeg mjesta u Primorsko-goranskoj ligi. Nešto zbog odlaska u JNA, a nešto zbog zauzetosti nekolicina igrača prestala je sa aktivnim igranjem pa se vrlo mlada eki­pa koju su sačinjavali uglavnom juniori nije mogla ravnoprav­no boriti sa iskusnijim i jačim ekipama«

Od 13 izabranih članova Upravnog odbora redovito su aktivna bila u prosjeku osmorica. Upravni odbor sastajao se redovito jedanput tjedno, rasprav­ljao tekuću problematiku djelovanja kluba i dogovarao određe­ne akcije. Ne možemo ipak u cijelosti biti zadovoljni učinjenim. Krenuli smo sa izgradnjom svlačione ali iako smo mnogo puta razgova­rali i dogovarali akcije vezane za izgradnju vrlo malo je uči­njeno ove godine. Bilo je i objektivnih teškoća, ali one nas ne opravdavaju. Teško je reći, ali priznati se mora da se nismo iskazali. Istina, počeli smo sa kopanjem temelja, ali posao je vrlo sporo napredovao.

Sa “Željezničarom” smo odigrali dvije utakmice. Organizirali smo turnir na kojem su učestvovale ekipe “Željezničara”-Bihać, “Crikvenice”, “Zlatnog otoka” i ‘Vinodola”.U ovoj godini naš klub odigrao je i prvu međunarodnu utakmi­cu sa ekipom “Martoš” iz Budimpešte, Utakmica je odigrana na Krku, a pobijedila je ekipa “Martoša”. Ponovno smo oformili juniorsku ekipu sa kojom smo se takmičili krajem 1977. i početkom 1980.godine.

DJELOVANJE KLUBA U 1980. GODINI

U 1980. godini nastavljeno je juniorsko prvenstvo regionalne lige, a “Vinodol” je sve svoje utakmice odigrao kao domaćin u dvorani osnovne škole Crikvenica. Juniorska ekipa “Vinodola” zauzela je u ovom takmičenju posljednje mjesto.Ubrzo nakon prestanka juniorskog prvenstva nastavljeno je tak­mičenje u Primorsko-goransko-ličkoj regiji. U odnosu na pret­hodnu takmičarsku godinu liga je bila daleko jača jer su su­djelovale ekipe Crikvenice i Raba koje su ispale iz Hrvatske lige-zapad. Ekipa “Vinodola” igrala je u ovom prvenstvu značajnu ulogu da bi u konačnom poretku na svršetku takmičenja ekipa zauzela 3. mjesto.
Igrači i članovi uprave bili su u toku 1980.godine aktivni neprekidno skoro cijelu godinu jer je takmičenje seniorske ekipe završeno u lo-om mjesecu. Od niza akcija sprovedenih tokom 1980. godine potrebno je is­taći da su zahvaljujući Šumskom gospodarstvu Senj – OOUR Novi Vinodolski podignuti zidovi buduće svlačionice a 18.5.1980.g. zajedničkom akcijom izgrađena je betonska ploča svlačionice.
U razvoju sporta posebno košarke u Novom 1980.g. zauzima značajno mjesto. Dovršenjem izgradnje osnovne škole “Ivan Mažuranić” učenici i sportaši dobili su na dar novu sportsku dvora­nu. Sportašima, posebno košarkašima, stvoreni su idealni uvjeti za daljnji razvoj fizičke kulture u Novom.

DJELOVANJE KLUBA U 1981. GODINI

Košarkaški klub ušao je u novu takmičarsku 1981. godinu, igrački ojačan i spreman da se uključi u borbu za jedno od vodećih mjesta u Primorsko-goransko-ličkoj regiji. Zahvaljujući dobro provedenim pripremama klub je postigao izvanredne rezultate osvojivši prvenstvo bez ijednog poraza i stekao pravo učešća u kvalifikacijama za popunu Hrvatske lige-zapad. Iako smo očekivali dobre rezultate nismo vjero­vali da ćemo ovako premoćno osvojiti prvenstvo. U kvalifika­cije za popunu Hrvatske lige ušli smo ne vjerujući u svoje mo­gućnosti. Na kvalifikacijama koje smo organizirali u dvorani osnovne škole “Ivan Mažuranić” zauzeli smo prvo mjesto i pla­sirali se u Hrvatsku ligu – zapad.

Iako smo tek završili takmičenje u Primorsko-goransko-ličkoj regiji pred nama je sada bio nastavak takmičenja u višem ran­gu, koje se odigravalo po sistemu jesen-proljeće., Pred nama je bila borba za opstanak u Hrvatskoj ligi-zapad.
U listopadu mjesecu 1981.godine organizirali smo izlet u Čehoslovačku u mjesto Pještany gdje smo odigrali dvije utakmice i obje dobili. Boravak u Čehoslovačkoj ostao nam je u trajnoj uspomeni a stekli smo i prijatelje sa kojima i danas surađujemo. Veći dio utakmica u Primorsko-goransko-ličkoj regiji odigrali smo u novoj dvorani osnovne škole “Ivan Mažuranić”. Trener eki­pe u ovoj godini postao je Piškulić Velimir.

DJELOVANJE KLUBA U 1981/82. GODINI

U takmičenje Hrvatske lige-zapad ušli smo sa željom da zadrži­mo status republičkog ligaša. U takmičenju, ostvarili smo rezultate izvan naših očekivanja. Zauzeli smo odlično 5. mjesto sa 7 pobjeda i 11 poraza. Na utakmici u Pazinu došlo je do incidenta koji je zahvalju­jući našem neiskustvu rezultirao gubitkom bodova i suspenzi­jom trenera na godinu dana. Svi članovi i igrači kluba bili su posebno aktivni tokom ci­jele takmičarske godine i uspjeli su osigurati klubu sve pot­rebne uvjete za nesmetano obavljanje aktivnosti.
U ovoj takmičarskoj godini nastupili su i juniori čije sudjelo­vanje je s obzirom na rang takmičenja postalo obavezno. Radi se i dalje na uređenju igrališta i društvenih prostorija, ali nedostatak financijskih sredstava, ne omogućava konačno dovršenje svlačionica. Na svim utakmicama u Novom imali smo podršku navijača a za gostovanja organizirali smo izlete i za simpatizere kluba.

DJELOVANJE KLUBA U 1982/83. GODINI

Takmičarsku sezonu 1982/83.g. počeli smo sa nastupom juniorske ekipe. Sistemom turnira u Novom, Crikvenici i Krku odigrano je ovo prvenstvo. Ekipa “Vinodola” zauzela je 3. mjesto. U takmičenje Hrvatske lige-zapad ušli smo sa ciljem da i ove godine osiguramo plasman, negdje u sredini prvenstvene tabele. Kvalitetan rad i dobri rezultati iz prethodne godine utjecali su da ekipi “Vinodola” pristupi nekolicina igrača koji su predstavljali osjetno pojačanje. Ova pojačanja došla su u trenutku smjene generacija i doprinijeli da i u ovoj takmičarskoj sezoni klub ostvari zadovolja­vajuće rezultate u takmičenju. K.K. “Vinodol” ostvario je 11 pobjeda i 7 poraza i zauzeo 5. mjesto na tabeli.
Ova takmičarska sezona odigrana je u najjačoj konkurenciji i pružila najkvalitetniju košarku u takmičenju Hrvatske lige— zapad. U ljetnim mjesecima na novom igralištu hotela “Lišanj” K.K. “Vinodol” bio je 18.8.1984. organizator trofeja “DONA”.  Uz ekipu “Vinodola” na turniru su sudjelovali ekipa državnog prvaka “CIBONA” – Zagreb, ekipa “HAGENA” iz SR Njemačke i selek­cija istočnih sveučilišta “BIG EAOT” iz SAD. Trenerski tečaj na Badiji započet 1982.g. završio je Rosić Ni­kola, koji je ujedno bio i trener seniorske ekipe.

DJELOVANJE KLUBA U 1983/84. GODINI

Takmičarsku 1983/84. godinu započeli smo utakmicama juniorske ekipe. Kao i prethodne godine takmičenje je odigrano po siste­mu turnira i naša ekipa zauzela je 3. mjesto.

Pripreme seniorske ekipe proveli smo temeljito u toku mjeseca rujna i listopada. Iako smo u takmičenje ušli sa dosta pesimizma ekipa je ostvarila najbolji plasman od svog osnutka. Uz l0 pobjeda i 8 poraza ekipa je zauzela 3. mjesto u Hrvat­skoj ligi-zapad.
Pored redovnog takmičenja ponovno smo organizirali izlet u Čehoslovačku gdje smo sudjelovali na jednom međunarodnom turniru. Sudjelovale su ekipe prvaka Poljske, T„S. “REIFEbEN” INNSBRUCK i domaćin “PRIEVIDZA”. U izvanredno ja­koj konkurenciji naša ekipa izvrsno se nosila sa daleko jačim protivnicima i ostavila dobar dojam. U toku 1984.g. započeo je novi ciklus školovanja za košarkaške trenere u sportskom centru Badija. Ove godine prvi semestar završio je Zoričić Joso koji vodi ju­niorsku i kadetsku ekipu “Vinodola”. Pored rada na otvorenom igralištu kluba izveli smo preinake na sistemu za mjerenje 3o sekundi te izradili nove oznake na samom terenu. Na ovaj način prilagodili smo uvjete igrališta i rekvizita s izmijenjenim pravilima košarkaške igre.

DJELOVANJE KLUBA U 1984/85. GODINI

Takmičarska 1984/85. godina počela je sa izvjesnim zakašnjenjem. Pripreme kao i prethodnih godina obavljene  su od ruj­na do oktobra. Odigrano je niz prijateljskih utakmica. U tak­mičenje smo ušli igrački ojačani i uvjereni da ove godine klub ne bi smio strahovati za status Hrvatskog ligaša. Naše pretpostavke su se obistinile jer je start u takmičenju bio daleko bolji od najoptimističnijih prognoza. U prvih pet tak­mičarskih kola ostvarili srao maksimalni broj bodova. Iako nam tek sada predstoje utakmice sa jačim protivnicima vjerujemo da ćemo takmičenje u sezoni 1984/85. godini završiti među prvom petoricom Hrvatskih ligaša-zapad.

Kao i prošle godine predstoji nam putovanje u Čehoslovačku na međunarodni košarkaški turnir na kojem ove godine nastupaju WKO “OLABK” WROCLAW, “ZBROJOVKA” BRNO, OSTRAVA i domaćin PRIEVIDZA, sve prvoligaške i drugoligaške ekipe. Kao i prethodne godine vjerujemo da ćemo ostaviti povoljan utisak tim više što smo ove godine objektivno igrački kvalitetniji nego prošle godine.

U toku proljeća i jeseni 1984. godine u redovno takmičenje bila je uključena i juniorska ekipa kluba. Zauzimanjem 3.mjesta od 4 ekipe juniori nisu stekli pravo nastupa u završ­nom takmičenju regije.

Tokom cijele sezone predsjedništvo kluba jednom tjedno sudje­lovalo je na uređenju igrališta i svlačionice. Konačno radovi su privedeni kraju.

ZAKLJUČAK

Ukratko je eto prikazano djelovanje kluba od osnutka do danas, prvenstveno sa one takmičarske strane, u l0 godišnjem djelovanju kluba, isti je živio i radio i poslije treni­nga i utakmica. Trebalo je osigurati uvjete za takmičenje, urediti igralište, svlačionice, pripremiti odigravanje utakmica   osigurati dodatna financijska sredstva, organizirati i putovati na utakmice, osigurati boravak ekipa u našem mjestu itd.

Kao i u svim klubovima pitanje financiranja kluba uvijek je bio jedan od ključnih problema. Kroz razne akcije klub je nastojao riješiti na što bezbolniji način dodatna sredstva za svoju redovnu djelatnost. U toku svake godine klub je putem zabava, organiziranja novljanskih noći, tombola, mesopusnih zabava, sakupljanja papira, boca ili starog željeza osiguravao sredstva za redovno takmičenje ali i za uređenje igrališ­ta i svlačionica. Moramo priznati da smo uvijek imali podršku radnih organizacija iz Novog, no akcije članova uvijek su do­nosile značajnu financijsku ali i moralnu pomoć.

Kada rezimiramo one osnovne ciljeve djelovanja kluba a to je sportska aktivnost, odgoj mladog čovjeka, gajenje drugarstva i prijateljstva onda možemo i na ovom planu biti zadovoljni. Kroz desetgodišnje takmičenje “boje “Vinodola” u seniorskoj ekipi branili su 53 igrača. Iako je ponekad bilo manjih dis­ciplinskih prekršaja ponašanje svih igrača bilo je primjerno a drugarstvo i sportsko držanje na zavidnoj visini. Radilo se uglavnom o mladićima koji su časno nosili dres “Vinodola” i predstavljali naše mjesto. Veliki broj naših igrača bili su primjerni a vrlo često i najbolji učenici na svojim školama i fakultetima, što sa ponosom ističemo. Privrženost i ljubav prema klubu želim istaći kroz dva slučaja: Igrači Krišković Zoran i Prosenica Boro jednu godinu putovali su na utakmice našeg kluba iz Zagreba odnosno Splita. Svakako da su zdravi drugarski i prijateljski odnosi u klubu i među igračima utjecali da ni vremenska i kilometarska razdaljina ne bude prepreka da pomognu svom klubu. Ni ovakve zahtjeve pred njih nismo postavljali. Oni su to željeli sami.

U nekoliko posljednjih godina našem klubu pristupila je nekolicina igrača iz drugih mjesta. Kritizirani smo da umjetno stvaramo ekipu. Mislim da ovo nije točno. Naš klub otvoren je za svakog sportaša koji se želi baviti košarkom. No sva­ki naš član mora posjedovati pored sportskih i ljudske vrli­ne, a mora poštivati i zacrtane norme kluba. Generacije igra­ča se mijenjaju a klub ostaje da služi novim mladim generaci­jama. U l0 godina djelovanja od nikakvih uvjeta za košarkaški sport trebalo je stvoriti ovo što K.K. “Vinodol” danas ima. Iza ovih rezultata stoji rad i odricanje mnogih članova i igrača kluba, kojima je košarka i “Vinodol” duboko urezana u srcu.

Prije l0 godina krenuli smo u avanturu za koju nismo znali koliko će zahtijevati rada i vremena. Ipak zadovoljni smo jer danas u Novom Vinodolskom postoje svi uvjeti da se omladina bavi jednim lijepim sportom za kojeg se prije l0 godina u Novom tako reći nije ni znalo. Mislim da smo radili dobro i pošteno. Kao i svi griješili smo, a vjerojatno smo mogli postići i više. No uzevši ukupno, mislim da možemo biti zadovoljni. Dokazali smo, unatoč pesimističkom gledanju pojedi­naca da uslova za razvoj sporta u Novom ima, ali da su potreb­na velika odricanja i žrtve da bi sport postao dostupan sva­kom mladom čovjeku. Danas u klubu djeluju tri ekipe. Seniorska ekipa broji 16 igrača, juniorska ekipa 15 igrača a u osnovnoj školi djeluje pionirska ekipa sa dvadesetak članova.

K.K. “VINODOL”
KALANJ MILORAD
MARIČIĆ MIRO