Rukometni klub VINODOL

Objavljeno 10. svibnja 2012.

RK Vinodol danas

Svrha je RK VINODOL-a kao sportske neprofitne organizacije okupiti veći broj mladih i djece u najranijoj dobi, osigurati im preduvjete za bavljenje rukometom, te ih na taj način udaljiti od negativnih trendova i utjecaja modernog društva. Bavljenje sportom te općenito bilo kojom tjelesnom aktivnošću u ranoj životnoj dobi predstavlja preduvjet za zdraviji i kvalitetniji način življenja.

slika1Cilj je RK VINODOL-a pored masovnosti posebno zadržavanje mladih u klubu i nakon završetka osnovne škole, odnosno sprečavanje njihova osipanja zbog srednjoškolskih i fakultetskih obveza. Poseban je cilj iskoristiti popularnost rukometa u Republici Hrvatskoj, a posebno uspjehe ŠŠK Delfin i njihovo osvajanje naslova prvaka Hrvatske na školskom prvenstvu.
RK VINODOL organiziran je u četiri cjeline: omladinski pogon, seniori, veterani i uprava kluba.

Omladinski pogon
slika2Omladinski pogon najvažnija je cjelina kluba i predstavlja svrhu njegova postojanja. Pogon se sastoji od 5 dobnih kategorija (dvije ženske i tri muške ekipe).

Djevojčice su kategorija formirana ove godine zbog izuzetnog interesa djece za rukomet. Zbog dobnih razlika bilo je nužno odvojiti rad i treninge ove skupine od mlađih kadetkinja. Za jesen 2005.g. planira se uključivanje ove dobne kategorije u ligaška natjecanja, jer bez istih dolazi do smanjenja interesa i osipanja članova. U ovu kategoriju uključene su 23 djevojčice. Trener je Dušan Šebalja. Mlađe kadetkinje su kategorija koja postoji od osnivanja kluba, uključene su od početka u ligaška natjecanja. Trener i ove kategorije je Dušan Šebalja, a 25 djevojčica uključeno je u rad iste.

Dječaci – mini-rukomet su relativno novija kategorija izdvojena iz kategorije dječaka. Do formiranja ekipe, odnosno dviju ekipa došlo je zbog izuzetne popularizacije ove vrste rukometa (jednostavna pravila, igra bez zone, igra traje 10 minuta, manji golovi i manji teren, spužvene lopte, jurnjava, isticanje individualnih vrijednosti i naučenih vještina) ne samo na regionalnoj i državnoj razini, već na europskoj razini (naše ekipe pozivane su na turnire u Sloveniji, Italiji i Mađarskoj) uključili smo se u trend mini-rukometa. Posebnost je ove vrste rukometa veliki broj organiziranih domaćih i inozemnih turnira na kojima nastupamo često i sa 3 ekipe, a možemo se pohvaliti s povećim brojem osvojenih prvih mjesta. Rad ove skupine djece vodi Đoko Jotanović, a skupina broji 20 dječaka. Dječaci su nešto starija kategorija djece koja se takmiče prema propozicijama klasičnog rukometa. Voditelj i trener ove skupine djece je također Đoko Jotanović, a skupina broji 15-ero djece. Mlađi kadeti su najstarija muška kategorija o kojoj se brine Damir Mudrovčić. U ovu kategoriju uključeno je 15-ero djece.

Redovni treninzi gornjih selekcija održavaju se minimalno 2 puta tjedno, a prema mogućnostima trenera i obvezama djece i 3 puta tjedno. Zbog specifičnih potreba omladinskog pogona, o organizaciji, putovanjima i drugom brine se član uprave kluba Dražen Radetić. Do sada su u ligaška natjecanja uključene 4 kategorije, a već spominjana kategorija djevojčica planira se na jesen uključiti u ligu.

Seniori

slika3Prvotna namjera uprave kluba bila je da se do muške seniorske ekipe dođe kroz selekciju i regrutiranje iz omladinskog pogona. Iako ideja nije bila loša, zbog relativno male sredine i nepostojanja srednje škole u gradu došlo je do osipanja članova kluba i njihova odustajanja od bavljenja rukometom ili prelaska u RK Crikvenicu ili riječke klubove. Uvidjeli smo da se bez postojanja seniorske ekipe kojoj će težiti i u koju će se postupno uključivati mlađi članovi nije moguće zadržati brojnost i stalni interes za rukomet.

Ekipa je osnovana i uključena u ligu od jeseni 2004. godine, a u istu su uključeni bivši igrači VINODOL-a koji su u trenutku gašenja kluba bili najmlađi seniori, te kadeti i bivši kadeti kluba koji su se rukometom počeli baviti ponovnim oživljavanjem kluba. Nedostatak bilo kakve opreme (lopte, dresovi i sl.) te veliki broj ekipa (15 ekipa iz Primorsko-goranske i Istarske županije) koje se takmiče u III. ligi iziskuju i velike troškove održavanja ovog pogona. Za razliku od ligaškog natjecanja omladinskog pogona, a gdje se sve utakmice održavaju u Rijeci i troškovi organizacije podmiruju iz kotizacije, seniorsko ligaško natjecanje pretpostavlja putovanja na gostujuće utakmice i organizaciju domaćih utakmica ili na igralištu malih sportova (kada vremenske prilike dopuste) ili u dvorani u Crikvenici. Obvezu vođenja ekipe  preuzeo je trener  Bruno Cossuti.  Voditelj i organizator seniorske ekipe je Dražen Katulić.

 

Veterani kluba

slika4Veterani kluba su selekcija bivših igrača VINODOL-a u čijoj se organizaciji već peti puta održati turnir veterana na kojem redovito sudjeluju i igrači svjetskih i olimpijskih pobjednika reprezentacije Hrvatske.

 

 

 

 

 

Uprava kluba

slika5Pored predsjednika broji još 6 članova koji se redovito sastaju i donose odluke nužne za funkcioniranje kluba. Šira uprava kluba (s trenerima i aktivnijim roditeljima) redovito provodi akcije uređenja prostorija kluba, a poveći broj gostovanja organiziran je privatnim vozilima istih.

Multimedija

Kalendar događanja

Zadnje objave