Gornji Zagon – povijest

Objavljeno 14. svibnja 2012.

U prvoj četvrtini XVII. stoljeća pred najezdom Turaka, doselile su se u ove krajeve porodice koje nose prezimena: Tomići, Rubčići, Jovanovići, Peričići i Deranje.  Predaja govori da su se ove porodice u općoj seobi bile naselile na područje oko Smokvice, ali su im Frankopani dodijelili bolje zemljište zapadno od Ledenica, a za vrijeme njihove vlasti bili su im goniči mula koje su prenosile sol, ulje  i vino u Ogulin, Karlovac i Ozalj, a odatle žitarice u primorje. 18 porodica su po predaji naselili područje zapadno od Batera, te osnovali zaselke: Krasnica, Kal, Trbotinj, Valač i Plužnice, koje jednim imenom zovemo Gornje Zagone.

Tek 1936. godine dobio je Gornji zagon školu. Život je bio težak i primitivan, a zbog udaljenosti do prije osnovanih škola velik dio ljudi je bio nepismen. U školskoj zgradi uređen je 1984. godine Lovački dom.

Donji Zagon  ima zajedničku crkvu Sv. Antona sagrađenu 1901. godine i zajedničko groblje. 1014. godine sagrađena je zgrada za župni ured, u kojoj je 1920. otvorena i osnovna škola.

U selima Gornjeg zagona najizraženija je pojava raseljavanja kao što se to dogodilo i u drugim zaobalnim selima. Donji i Gornji Zagon pripada katastarskoj općini Novi.

Iz knjige  “Dvjesta godina Osnovne škole Novi Vinodolski”, Novi, 1986.