Krmpote kroz povijest

Objavljeno 14. svibnja 2012.

Krmpoćani su sadašnju postojbinu, koja se nalazi na padinama Kapele naselili u trećoj dekadi XVII. stoljeća. Bile su to obitelji Blaževića, Balena i Pećanića. Prije njih ovaj kraj su naseljavali Trzani, koji su se pred najezdom Turaka raselili prema zapadu. Krmpoćane nazivaju i Bunjevcima, te po župnoj crkvi sv. Jakova – Sveti Jakov. Život Krmpoćana bio je vrlo težak, budući da je obradive zemlje bilo malo, pa su mnogi odlazili diljem svijeta. Poslije drugog svjetskog rata došlo je do intenzivnijeg raseljavanja Krmpoćana, a sve u potrazi za zaposlenjem. Tek je 1952. izgrađena cesta koja je povezala Donje i Gornje Krmpote te se mogla uspostaviti autobusna veza.

U krmpotskom kraju postoji više sela i zaselaka. Sami Krmpoćani ih dijele na gornja, srednja i primorska sela. U gornja sela spadaju: Luka, Pavličevići, Grujići, Jurići, Radići Zabukovac i Bukovac, u srednja: Bačići, Podmelnik, Ruševo, Omar i Podomar, a u primorska: Bile, Staro Selo, Vukeljska Draga, Polje, Dubrava, Drinak, Poljica, Gornja i Donja Smokvica i Sibinj. Zapadno od Luke smjestilo se selo Omar, čiji se stanovnici smatraju Ledeničanima, ali je zbog blizine više vezano na Krmpoćane. Selo Alan spada gruntovno u krmpotski kraj, ali je u upravnom pogledu uvijek pripadalo kotaru Senj.

Prva osnovna škola za cijeli krmpotski kraj bila je osnovana u Polju 1873. godine, gdje je bilo i sjedište Općinskog poglavarstva općine Krmpote – Ledenice. Školska zgrada sagrađena je za vrijeme Vojne krajine, ali ne za školu, već za stan časnika i kasarnu. Godine 1900. škola je temeljito obnovljena, a u dvorištu je bila i gospodarska zgrada u kojoj je učitelj držao stoku za svoje potrebe. Preko puta škole bio je i uzoran školski vrt u kojem je bio uređen mali rasadnik gdje su djeca učila cijepiti voćke i presađivati ih u svoje vrtove. Škola je posjedovala i livade koju se nazivane Gornje i Donje linije. U Gornjim linijama napravljeno je novo groblje.

Poslijeratne godine donijele su raseljavanje krmpotskog kraja u potrazi za zaposlenjem, pa stanovništvo postaje pretežno staračko.

Iz knjige  “Dvjesta godina Osnovne škole Novi Vinodolski”, Novi, 1986.