NEBESKI LABIRINTI U GORNJIM KRMPOTAMA NOVA TURISTIČKA PONUDA

Objavljeno 14. svibnja 2012.

slika1Deset nebeskih labirinata u Gornjim Krmpotama, uz vidikovce Oči Vinodola i staklenu kapelicu upotpunjuje turističku ponudu Grada Novog vinodolskog

 

 

Nebeski labirinti na proplancima i dolinama Gornjih Krmpota obogatit će ovogodišnju turističku ponudu u zaleđu Novog Vinodolskog. Deset od kamena složenih labirinata nalazi se u blizini vidikovca Sviba te staklene kapelice u selu Omar, a u blizini je i lovački dom, sa svojom zanimljivom gastro ponudom. Naime, Turističko vijeće Turističke zajednice Grada Novog Vinodolskog prihvatilo je projekt Nebeskih vidikovaca koji je ponudila Ingrid Butorac, koja je na terenu i izvela labirinte od kamena. Nebeski labirinti, kojih ima na i otoku Cresu, u Istri te u mnogim zemljama, povezani s astonomskim i kozmičkim obrascima. Svojom nazočnošću imaju vrlo pozitivna djelovanja na cijelu okolinu te stvaraju ravnotežu na tijelu samoga planeta Zemlje. Ljudi koriste labirinte kao jedan od načina povratka sebi, odnosno sredstvo istraživanja svojega mjesta pod Suncem, svoje ljudskosti. Česta hodanja kroz razne labirinte potiču pozitivne promjene na svim nivoima, pomažu u poboljšavanju zdravstvenih problema, odnosima s drugim ljudima, psihološkim problemima te poslovnim i materijalnim odnosima – navedeno je u projektu. Labirint moći ili Sunčev labirint, kojemu je element vatra najstariji je i najpoznatiji oblik labirinta. To je duhovni labirint. Labirint osjećaja ili Mjesečev labirint, kojemu je element voda, predstavlja put do unutarnjeg srca, a odnosi se na cjelokupan osjećajni život. Labirint energije ili Marsov labirint, kojemu je element vatra, predstavlja put do unutarnjeg ratnika/ ratnice, a labirint povezanosti ili Merkurov labirint, kojemu je element zrak, predstavlja put do unutarnjeg igrača/ igračice. Labirint mudrosti je Jupiterov labirint, kojemu je element prostor, predstavlja izravno stjecanje znanja i mudrosti. Labirintu ljubavi i stvaralaštva ili Venerinom labirintu, element je voda, a predstavlja put do unutarnjeg ljubavnika, umjetnika ili stvarateljia. Labirint živoita i smrti ili Saturnov labirint, kojemu je element zemlja, predstavlja tijek života, a labirint preobrazbe ili Rauhov labirint – labirint sjevernog Mjesečevog čvora potiče sve vrste promjena u životu. Labirint slobode ili Keuptov labirint – labirint južnog Mjesečevog čvora simbolizira put do prosvjetljenja. Ganešov labirint je labirint svega, cjelovitosti, punine i ne pripada području nebeskih labirinata. Stvara pozitivnu pozadinu za sve vidove života.

Nebeski labirinti bit će otvoreni turistima u svibnju. Već se potavljaju informativne table, a u blizini staklene kapele je i veliki prostor za parkiranje. U tijeku je izrada promidžbenog materijala u kojemu će detaljnije biti prezentirani svi nebeski laabirinti u Gornjim Krmpotama.

DOKUMENTI:
nebeski vidikovci (jpg; 110439Byte)