Osnivanje Gradskog društva Crvenog križa Novi Vinodolski

Objavljeno 14. svibnja 2012.

1993.godine naš Grad dobio je mogućnost za osnivanje Gradskog društva Crvenog križa Novi Vinodolski, što je i prihvatilo tadašnje Poglavarstvo grada. Osnivačka skupština održana je  01. kolovoza 1994.godine u Hotelu «Lišanj». Donošenjem Statuta  i registracijom društvo je počelo sa radom  15. rujna 1994. godine  i  tako zakoračilo u  desetu godišnjicu svoga rada.  Od Grada Novi Vinodolski kao osnivača  dobiva na korištenje prostor  za rad u  Vatrogasnom domu . Koncem 1998. godine Crveni križ seli se u nove prostorije na lokaciji Lokvice, gdje se i danas nalazi.

slika1Crveni križ u Hrvatskoj  utemeljen je u poletu  zakonodavne  djelatnosti i upravnih zahvata  koji su pridonijeli stvaranju suvremene građanske države. Hrvatski Crveni križ osnovan je 1878. godine a obilježava i 50 godina dobrovoljnog darivanja krvi. Do današnjih dana prošao je pet različitih  državnih sustava. Vrlo često u teškim uvjetima uspješno se nosio s problemima stanovnika Hrvatske u svim razdobljima.  Te 1878.g. diljem lijepe naše osnivali su se “Odbori gospođa” za  pomoć ranjenih i bolesnih vojnika, njihovih obitelji, a kasnije i mnogih drugih. U to vrijeme takav Odbor bio je osnovan i u Novom. Od tada, kao neprekinuta nit, veo dobrote, vijenac dobrih i plemenitih ljudi brine u Vinodolu o drugima.

Organizacija Crvenog križa u  Novom postoji i prije Drugog svjetskog rata, u Drugom svjetskom ratu i nakon njega. Godine  1978. prigodom obilježavanja 100.g. HCK   tadašnji mjesni odbor  Crvenog križa Novi Vinodolski dobiva ZLATNU PLAKETU  za uspješan rad.  Tekle su godine. Došao  je  Domovinski rat u kome je novljanski Crveni križ brinuo o prognanicima, izbjeglicama i  socijalno ugroženom domaćem stanovništvu. Svaka godina  donosila je mnogima život iz krvi koju su darovali dobrovoljni darivatelji krvi.

Potvrđivanjem pravne osobnosti od  Skupštine Hrvatskog Crvenog križa 1993.godine naš Grad dobio je mogućnost za osnivanje Gradskog društva Crvenog križa Novi Vinodolski, što je i prihvatilo tadašnje Poglavarstvo grada. Osnivačka skupština održana je  01. kolovoza 1994.godine u Hotelu «Lišanj». Donošenjem Statuta  i registracijom društvo je počelo sa radom  15. rujna 1994. godine  i  tako zakoračilo u  desetu godišnjicu svoga rada.  Od Grada Novi Vinodolski kao osnivača  dobiva na korištenje prostor  za rad u  Vatrogasnom domu . Koncem 1998. godine Crveni križ seli se u nove prostorije na lokaciji Lokvice, gdje se i danas nalazi.

G.D.C.K. Novi V.  u skladu sa Zakonom  o HCK, Zakonom o udrugama i Statutom društva djeluje kao neovisna, nevladina organizacija koja ostvaruje humanitarne ciljeve i zadaće na području  zaštite i unapređenja zdravlja, socijalne skrbi, zdravstvenog i humanitarnog odgoja. Potiče i unapređuje solidarnost i međusobno pomaganje, pomaže prognanima, izbjeglima i socijalno ugroženim osobama. U javnom radu Grada surađuje s jedinicom lokalne samouprave i uprave, određenim institucijama, osobito na području zdravstvene zaštite, socijalne skrbi, prosvjete, civilne zaštite i dr. Dosadašnja suradnja dala je uspješne rezultate u realizaciji programskih zadaća.