U SELU SMOLČIĆI U BATERU ODRŽANO DVODNEVNO NATJECANJE U KONJSKOM POVLAČENJU TRUPACA -TRUPAC OPEN 2012.

Objavljeno 27. lipnja 2012.

Natjecanje je otvorio novljanski gradonačelnik Oleg Butković, koji je istaknuo kako ovakve prirebe pokazuju turistima prirodne ljepote novljanskog zaleđa, koje se sve više otvara turizmu. U “šlajsu” ili povlačenju trupaca sudjelovalo je devedeset konja od 45 vlasnika. Konji su povlačili goleme trupce i do 1800 kilograma. Najprije su konji vagani, onda su ih vlasnici proveli po stazi na kojoj se natjecanje održavalo, kako bi ih pokazali okupljenima. ”

Novljansko zeleno zaleđe sve više se otkriva turistima, čemu doprinose i atraktivni ljetni programi, poput natjecanja u “šlajsu”, odnosno Trupac open 2012. – konjskom povlačenju trupaca. Natjecanje je održano u selu Smolčići u Bateru, na širokom amfitetatralnom platou zvanom Vojsko, a devetsto posjetitelja iz čitave Hrvatske tijekom dva dana uživalo je u čistom zraku, lijepoj prirodi i zanimljivom natjecanju. Natjecatelji su stigli iz Karlovca, Ogulina, Gospića, Baških Oštarija, Draganića i drugih mjesta. Golemi trupci bili su velik izazov za vlasnike konja, jer su konji trebali, povlačeći teške trupce savladati stazu dugu 130 metara u što kraćem vremenu. Trupci su povlačeni konjima u paru i s jednim konjem, a između svake kategorije natjecanja bila je stanka te su se okupljeni mogli okrijepiti domaćim jelom i pićem u obližnjem montažnom objektu, a nije nedostajalo ni gromoglasne glazbe. Prije početka natjecanja svi konji, koji su prijavljeni za sudjelovanje u povlačenju trupaca, su izvagani, a prilikom otvorenja vlasnici su svoje prekrasne konje proveli stazom kako bi ih posjetitelji mogli vidjeti. Prvi dan snagu su odmjeraali konji do 550 kilograma koji su u paru vukli trupce od 1,41 kubika i pojedinačno do 0,93 kubika te konji u srednjoj kategoriji od 550 do 650 kilograma koji su u paru vukli trupce od 1,70 kubika, a u samcu 1,12 kubika. Stazu u paru trebalo je savladati za sedam minuta, a u samcu za pet minuta. U lakoj kategoriji u paru prvo mjesto pripalo je Mili Mataija – Brnji iz Batera, drugo mjesto osvojio je Mile Jurković iz Otočca, a treće Ivica Velić iz Draganića. U lakoj kategoriji u samcu prvo mjesto osvojio je Mile Jurković iz Otočca, drugo Mile Jurković, Otočac, a treće Hudorović iz Otočca. Povjedu u srednjoj kategoriji u paru odnijeli su Josip Brajković, Gospić, drugo mjesto osvojio je Mile Tomljanović Mima iz Baških Oštarija, a treće Mile Mataija Brnjo iz Batera. U srednjoj kategoriji u samcu prvo mjesto pripalo je Josipu Brajkoviću iz Gospića, drugo i treće Mili Tomljanoviću – Mimi iz Baških Oštarija. U teškoj kategoriji od 650 kilograma na više u paru najbolje su odvozili Mile Mataija – Brnjo iz Batrea osvojivši prvo i drugo mjesto i Mirko Mataija sa sinovima Antoniom i Anđelkom, plasiravši se na treće mjesto. U samcu, pobijedio je Pero Jurčić iz Batera, drugo mjesto osvojio je Mile Mataija, a treće Mirko Mataija. Dobar rezultat postigli su i Dario Mataija i Damir Smolčić iz Batera. Svim pobjednicima uručene su novčane nagrade, pehari, medalje i diplome. Za najboljeg kočijaša proglašen je Piljo Kovačić iz Baških Oštarija.

Član Vijeća MO Ledenice – Bater Stipe Jurčić ističe kako je izvlačenje trupaca konjima iz šume tradicija ovog kraja kojom se ljudi bave od davnina, a mnogi stanovnici s područja Batera su i uzgajivači konja. Jurčić je naglasio kako je cilj manifestacije oživjeti tradiciju i kulturno nasljeđe ovog kraja, promovirati bogatstvo i raznolikost novljanskog zaleđa. Organizator natjecanja u Bateru je Mirko Mataija, uzgajivač konja, a pripredbu, koja se održava već treću godinu na istom mjestu, organizirao je Mjesni odbor Ledenice – Bater. Pokrovitelji natjecanja su Grad Novi Vinodolski i Turistička zajednica Grada Novog Vinodolskog.

Multimedija

Kalendar događanja

Zadnje objave