Klenovica kroz povijest

Objavljeno 14. svibnja 2012.

Naselje Klenovicu sačinjavaju zaseoci: Cvitkovići, Kalanji i  Miletići po porodicama koje su se potkraj XVII. stoljeća doselile u ove krajeve, te Žrnovnica. Smješteni su uz staru cestu Novi – Senj. Ovo područje pripada katastarskoj općini Ledenice.

slika1Žrnovnica se u povijesti spominje još 1455.godine i to po mlinovima u uvali Velika draga. Tu se nalaze jaki izvori bogati vodom i ljeti i zimi. Mlinovi su bili u vlasništvu obitelji Ježić koja je posjedovala i brodove za prijevoz robe iz Novog, Senja i Rijeke. U Žrnovnici je bila pošta za čitav ledenički i krmpotski kraj.

slika2Stanovnici zaselka Cvitkovići u prošlosti su se bavili isključivo ribolovom, dok su se stanovnici Kalanja i Miletića bavili zidarijom i drugim građevinskim poslovima. Danas se situacija izmijenila. Ribari su opremljeni modernom opremom, a razvila se i turistička privreda, nakon što je Klenovica dobila struju i vodovod.

1928.godine otvorena je osnovna škola u privatnoj kući Juraja Cvitkovića i u njoj je radila do 1935. godine kada je započela nastava u novoizgrađenoj školskoj zgradi. Škola je prestala a radom 1973. godine.

Iz knjige  “Dvjesta godina Osnovne škole Novi Vinodolski”, Novi, 1986.

Multimedija

Kalendar događanja

Zadnje objave